Nemocnici darovali prístroje na monitorovanie novorodencov

16.07.2008 Svidník

Svidník 16. júla (TASR) – Zástupcovia Nadácie Križovatka odovzdali dnes novorodeneckému oddeleniu Nemocnice arm. generála L. Svobodu vo Svidníku desať prístrojov za viac ako 44. 000 Sk, ktoré bude zdravotnícky personál ...
„Napriek tomu, že úmrtnosť novorodencov v dôsledku syndrómu náhleho úmrtia dojčiat (SIDS) je u nás pomerne nízka, považujeme za potrebné, aby sme sa snažili v maximálnej miere predchádzať podobným prípadom. Naša pomoc je teda cielená práve na túto skupinu novonarodených detí. V spolupráci s partnerom, ktorý zafinancoval zakúpenie prístrojov, ich rozdelíme do 36 nemocníc. Jedným z vybraných zdravotníckych zariadení je aj svidnícka nemocnica, \" uviedla správkyňa Nadácie Križovatka Táňa Tomásch.
Podľa primárky novorodeneckého oddelenia Oľgy Lombartovej budú darované monitory a špeciálne kontaktné podložky používať predovšetkým v nemocnici. V blízkej budúcnosti však v spolupráci s nadáciou plánujú získať ďalšie prístroje, ktoré by mohli zapožičiavať matkám novorodencov do domáceho prostredia.
Syndróm náhleho úmrtia postihuje deti v dojčenskom veku najčastejšie medzi 2. – 4. mesiacom života. Príčina syndrómu nie je doposiaľ známa, pravdepodobne ide o poruchu riadenia dychovej činnosti, ktorá vzniká už počas tehotenstva. Na vzniku sa podieľa viac rizikových faktorov, ktoré spôsobujú nižšiu citlivosť dychového centra na zmeny koncentrácie krvných plynov.
 

Vyberte región